AlgemeenHeader

Wendbaarheid teams versterken

Maartje van Boekholt, sinds juni 2021 werkzaam als adviseur bij Leeuwendaal, heeft de afgelopen zeven jaar diverse interne organisatie adviesrollen gehad binnen zorgorganisaties. Daarbij was zij steeds actief op het snijvlak van organisatieontwikkeling en innovatie. Tijdens de coronaperiode stond de zorg voor grote uitdagingen die vroegen om nieuwe manieren van werken met elkaar en met partners.

Één van de teams die Maartje tijdens de eerste lockdown begeleidde, bleek in de reflectie verrassend effectief. Op meerdere vlakken, gekeken naar teameffectiviteit, gaven de teamleden zelf aan positief verrast te zijn. Vanuit haar arbeids- en organisatiebril heeft Maartje deze reflectie als uitgangspunt genomen om te kijken wat we hieruit kunnen leren over teameffectiviteit. Dit sluit heel goed aan bij onze waarderende manier van werken.

Het artikel dat zij mede heeft geschreven, is integraal verschenen via LinkedIn.

Wat leren we hieruit:

  • teamontwikkeling vraagt steeds meer om wendbaarheid. We werken niet meer altijd alleen in vaste teams, tijdelijke opgavegerichte teams komen steeds vaker voor. Dit betekent ook iets voor de manier waarop je in teams met elkaar samenwerkt en wat hierin effectieve elementen zijn
  • er valt veel te leren van teamsamenwerking vanuit de krachtige elementen van agile werkvormen die eerder binnen de ICT-sector werden ontwikkeld
  • nieuwe rollen in projecten kunnen bijdragen aan de effectiviteit. De rol van procesregisseur bijvoorbeeld, wiens opgave net wat anders is als die van de projectleider

Zowel de conclusie als de aanleiding van het artikel zijn zeer hoopgevend: werken in tijdelijke teams, opgavegericht en wendbaar, dat kan niet alleen goed, het is ook nog eens goed en prettig.

Meer weten over wendbaar organiseren, klik hier

Meer weten over wat teamontwikkeling omhelst of wat wij hierin kunnen betekenen klik hier.

Deel dit nieuws

Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Close Menu