Hoe zag het Leeuwendaal Bruist-traineeship er voor jou uit?
Het is een tweejarig programma waarin we ons professioneel en persoonlijk verder hebben ontwikkeld. Doorgaans bestaat het programma uit ongeveer drie langere opdrachten bij verschillende opdrachtgevers. De opdrachten kunnen erg van elkaar verschillen, maar zijn wel altijd hr-gerelateerd. Naast de externe opdrachten heb je ook veel contact met de adviseurs in diverse expertises binnen Leeuwendaal. Zij geven kennissessies en betrekken de trainees geregeld in projecten. Hierdoor kreeg ik veel hr-kennis mee. Daarnaast heb je regelmatig coaching- en trainingsdagen met de andere trainees. Op die dagen reflecteer je op jezelf en leer je veel van de ervaringen van anderen. Je krijgt ook inzicht in waar je enthousiast van wordt en dit heeft mij geholpen bij het bepalen waar ik nu naartoe wil in mijn loopbaan.
Op welke opdracht ben je het meest trots?
Ik ben het meest trots op een opdracht die ik heb gedaan bij een gemeente, waar ik allround P&O adviseur was. Ik kreeg veel ruimte om kritische vragen te stellen, waardoor ik zelf invloed had op de invulling van de opdracht. Het ging om het analyseren van een groot medewerkertevredenheidsonderzoek. Al snel zagen collega’s dat ik dit goed kon en zo won ik vertrouwen om het project succesvol af te ronden. Dit gaf mij veel energie.
Een andere opdracht die mij is bijgebleven, is een opdracht voor een scholengroep. Zij gingen aan de slag met strategische personeelsplanning en samen met een collega heb ik een interactief dashboard ontwikkeld. In dit dashboard werd zichtbaar wat de ontwikkelingen waren in o.a. de instroom, doorstroom, (verwachte) uitstroom en verzuim binnen het personeelsbestand. Hierdoor kreeg de organisatie meer inzicht op verschillende niveaus binnen de organisatie. De organisatie was erg enthousiast en heeft later zelfs gevraagd om het dashboard weer up-to-date te maken door het aan te vullen met nieuwe gegevens. Door deze informatie konden zij speerpunten formuleren voor het personeelsbeleid. Dit is een mooi begin van data-gedreven werken binnen hr.
Binnen Leeuwendaal wordt gefocust op het werken vanuit persoonlijke talenten, welk talent helpt jou bij dit soort opdrachten?
Onder andere mijn talent ideeënvorming. Ik vind het leuk om verbanden te leggen en hiermee tot nieuwe ontdekkingen te komen. Ik word ook erg enthousiast van het helpen uitdenken van iets dat er nog niet is, zoals bij dat dashboard. Hierbij focus ik op vragen als: welke informatie hebben we, wat kunnen we daarmee en hoe brengen we dat inzichtelijk in kaart voor anderen?
Wat is jouw meerwaarde voor de klant?
Een frisse kritische blik op bijvoorbeeld een proces dat al jaren op dezelfde manier wordt gedaan. Doordat ik zaken op een andere manier bekijk, kan ik samen met de organisatie op zoek gaan naar manieren om processen ‘slimmer’ te laten verlopen.Ook mijn analytische vaardigheden zijn van toegevoegde waarde. Ik houd ervan om onderzoek te doen, de situatie in kaart te brengen, vervolgens samen te bepalen waar we naartoe willen en wat daarvoor nodig is om dat te bereiken.
Hoe ziet jouw toekomst eruit nu het Bruist-traineeship er opzit?
Als psycholoog ben ik erg geïnteresseerd in mensen en wil ik graag het beste in anderen naar boven halen, bijvoorbeeld in hun werk. Van thema’s als engagement, duurzame inzetbaarheid, preventie van verzuim en burn-out, et cetera, word ik erg enthousiast. Deze thema’s sluiten allemaal aan bij het idee dat werk een belangrijke rol heeft in ons leven en dat je door jezelf te ontwikkelen en je talenten in te zetten, je een zinvolle bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Aan de andere kant heb je als organisatie je medewerkers nodig om optimaal te presteren, zij zijn je belangrijkste kapitaal. Dit samenspel vind ik super interessant en daar zou ik in mijn nieuwe rol graag aan willen bijdragen. Ik denk dat een combinatie van hr-analytics en duurzame inzetbaarheid ideaal is voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat hr-analytics organisaties helpt om de juiste beslissingen te nemen op het gebied van hun personeelsbeleid. Organisaties kunnen daarmee blijven monitoren of beleid en interventies het gewenste effect hebben. Wanneer je moet bijsturen, kan de data juist input leveren om het goede gesprek met elkaar aan te gaan.
Wil jij meer weten over het Leeuwendaal Bruist-traineeship of ben je benieuwd wat een Bruister voor jullie organisatie kan betekenen, klik dan hier. Wil je op de hoogte gehouden worden van Leeuwendaal nieuws en dus ook als er een nieuw interview online komt? Volg ons dan op LinkedIn.