Ontwikkelen van mensen in organisaties

Assessments: persoonlijk en vanaf elke locatie

In de afgelopen weken voerden we bij Leeuwendaal ruim 150 assessments uit. Een heel normaal aantal, niet beduidend meer of minder dan anders. Maar niets is normaal natuurlijk in deze coronacrisis. Onze assessments verlopen weliswaar grotendeels hetzelfde als voorheen, maar het live-gesprek aan tafel heeft (tijdelijk) plaatsgemaakt voor het gesprek via een videoverbinding. En daar zijn deelnemers, opdrachtgevers en ook wijzelf best enthousiast over.

Het wende al snel

Bij Leeuwendaal hebben we al lang geleden Het nieuwe werken omarmd. Thuiswerken en videovergaderen waren al stevig ingeburgerd toen het kabinet verregaande maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de aankoop van extra licenties voor videovergaderen en de aanschaf van alle benodigde hardware (webcams, headsets, et cetera) hebben we ervoor gezorgd dat al onze medewerkers videoverbindingen kunnen inzetten in het werk voor en met onze opdrachtgevers.
Onze assessmentpsychologen hadden vóór de coronacrisis al ervaring opgedaan met het uitvoeren van assessments op afstand. We hadden al regelmatig deelnemers die ten tijde van hun assessment niet in Nederland verbleven.

Nu we een aantal weken verder zijn en we zo’n 150 assessments op deze manier hebben uitgevoerd, kunnen we constateren dat er eigenlijk niet zoveel is veranderd. Deelnemers maken nog steeds de tests in een online portfolio en vullen daar ook de vragenlijsten in. Het verschil zit ‘m in de assessmentdag. Die vindt normaal bij ons op kantoor plaats, face to face.  Nu verloopt de interactie tussen deelnemer, assessmentpsycholoog en rollenspelacteur via een videoverbinding. Natuurlijk is dat net even anders om elkaar niet in dezelfde fysieke ruimte te ontmoeten, maar de ontmoeting in de digitale ruimte voelt voor iedereen al snel heel vertrouwd. Het contact blijkt net zo diepgaand en persoonlijk.

Deelnemers zijn enthousiast en opdrachtgevers zijn blij dat het assessment ook in deze tijd gewoon door kan gaan zonder aan kwaliteit in te boeten en met maximale waarborgen voor ieders privacy.

Hoewel het assessment een momentopname betreft, kan ik mij over het algemeen vinden in de bevindingen van de psycholoog. De open én vertrouwelijke sfeer die zij ondanks de fysieke afstand heeft weten te creëren, heeft daar zeker aan bijgedragen.
Ik vond het digitale assessment erg goed verlopen. De instructies waren compleet en ik had verder ook geen verbindingsproblemen.

Deel dit nieuws

Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Sluit Menu