AlgemeenHeader

Klaus Schmitt en Leeuwendaal samen verder

Klaus Schmitt & Partners en Leeuwendaal gaan hun activiteiten op het vlak van werving en search voor de zorgmarkt vervlechten. Klaus Schmitt treedt op 1 april toe tot de directie van Leeuwendaal en krijgt als portefeuille Zorg & Leiderschap. De afgelopen maanden hebben beide bureaus al intensief samengewerkt aan de ontwikkeling van een leiderschapsprogramma voor raden van bestuur. Dit programma start in september.

Beide organisaties blijven zich vanuit de eigen kantoren richten op de werving en search van bestuurders, toezichthouders en mensen op strategische posities in de zorg. Ze gaan daarbij hun kennis, hun netwerk aan bewezen bestuurlijk talent en hun capaciteit delen.

Van links naar rechts: Douwe Wijbenga, Edward Hermans, Klaus Schmitt

Geestverwantschap

Klaus Schmitt en Edward Hermans (directeur Leeuwendaal) noemen geestverwantschap de belangrijkste motivatie voor het samenvoegen van diensten.

Klaus Schmitt: ‘De visie van Leeuwendaal op leiderschap spreekt mij enorm aan. We denken over heel veel dingen hetzelfde. Ik heb nooit alleen naar het individu gekeken, altijd naar het hele systeem waarbinnen iemand moet gaan functioneren. De beste kandidaat is niet per se degene met de langste erelijst, maar degene die zich het beste invoegt in het systeem zodat die persoon zelf én de organisatie zich verder kunnen ontwikkelen. De focus op het individu én het systeem is ook bij Leeuwendaal nadrukkelijk aanwezig. Ik zie grote toegevoegde waarde in het CliftonStrengths-instrumentarium waarmee Leeuwendaal als partner van Gallup werkt, daarvan ben ik zeer onder de indruk.’

Edward Hermans: ‘Organisaties helpen om hun opgave te vervullen is sinds jaar en dag de kern van ons werk bij Leeuwendaal. Dat verklaart ook waarom we naast werving & search diverse andere disciplines in huis hebben die we daarvoor inzetten. Wij geloven niet in volmaakte leiders. De volmaakte leider zou strategisch virtuoos moeten zijn, operationeel excellent en relationeel van buitengewone klasse. Zulke halfgoden, als ze al bestaan, komen wij helaas niet tegen. Net als Klaus Schmitt kijken wij daarom naar het hele systeem. Wat is de opgave die de organisatie moet vervullen en welke kwaliteiten heeft het team van bestuurders nodig om die te kunnen vervullen? Welke talenten heb je al in huis en hoe organiseer je het zodanig dat je die ook ten volle kunt benutten? Wat kun je als team en individueel nog verder ontwikkelen en met welke talenten zou je het team écht versterken? Ons doel: een team dat samen strategisch virtuoos is, operationeel excellent en relationeel van buitengewone klasse. En daar geloven we wel degelijk in, zulke teams kun je smeden.’

De gezamenlijke dienstverlening biedt volgens Klaus Schmitt veel nieuwe kansen: ‘Het vak is zo complex geworden. We hebben een resultaatverantwoordelijkheid maar ontbeerden de instrumenten om het resultaat te beïnvloeden. Met het leiderschapsprogramma dat we samen hebben ontwikkeld, hebben we nu wél een krachtig instrument in handen.’

Douwe Wijbenga is directeur Werving & Search en Interim management bij Leeuwendaal en ziet de komst van Klaus Schmitt als een enorme versterking: ‘Ik heb grote bewondering voor Klaus. Hij is de nestor in dit vak dat hij mede heeft gevormd. We vinden het bijzonder eervol dat hij zich met ons wil verbinden. Leeuwendaal vervult veel strategische posities in het gehele publieke domein. Met de komst van Klaus kunnen we opdrachtgevers in de zorg nog beter van dienst zijn.’

Leiderschapsprogramma RvB-teams

Het programma dat Klaus Schmitt en Leeuwendaal samen hebben ontwikkeld, geeft richting en vaart aan de ontwikkeling van RvB-teams. Daaraan nemen geen individuele bestuurders deel maar de hele raad van bestuur. Individuele ontwikkeling en teamontwikkeling gaan hand in hand. Het programma is erop gericht organisaties de veerkracht en wendbaarheid te verschaffen die vereist zijn om nieuwe uitdagingen die zich continu aandienen succesvol aan te gaan.

Klaus Schmitt: ‘Ik heb dikwijls kunnen constateren dat bestuurders die individueel een leiderschapsprogramma hebben doorlopen moeite hebben om daarvan echt de vrucht te plukken. Ze hebben een ontwikkelsprong doorgemaakt maar in het team kunnen ze daar maar moeilijk mee uit de voeten. Het werk van een raad van bestuur is teamwork. Individuele ontwikkeling, hoe goed ook, levert daarom niet per se rendement op voor het team en de organisatie.’

Edward Hermans: ‘Bij het ontwerpen van dit programma was onze blik steeds gericht op het vervullen van de organisatieopgave. Dan kom je automatisch bij de ontwikkeling van het RvB-team uit, niet bij de ontwikkeling van de individuele bestuurder. Maar die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De teamontwikkeling is de locomotief en die trekt individuele ontwikkeling in gang. En persoonlijke strengthscoaching voor elke deelnemer maakt onderdeel uit van het programma.’

De intake voor het Leiderschapsprogramma RvB-teams van Leeuwendaal/Klaus Schmitt start nog voor de zomer.

Indien u vragen heeft over dit bericht, nodigen we u uit contact op te nemen met Douwe Wijbenga.

Deel dit nieuws

Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Sluit Menu