Ontwikkelen van mensen in organisaties

Beter zicht op je eigen talenten

Connie, Veranderadviseur bij Politie Nederland, nam in april 2021 deel aan de CliftonStrengths Discovery. Wat heeft het haar en haar team gebracht? Ze deelt haar ervaring.

 

‘Na 20 jaar was ik uitgekeken op mijn werk als communicatieadviseur. Ik was zoekende’, zegt Connie. ‘Ik wilde me verder ontwikkelen als veranderadviseur, maar past dat wel bij me?  Als je zo lang in de communicatie werkt, weet je wel waar je goed in bent. Ik had een rugzak vol ervaring, maar ik was iets heel nieuws gaan doen en moest een andere rugzak zien te vullen. Ik wilde weten waar mijn talenten lagen en ik had ook erg de behoefte aan bevestiging dat ik op het goede spoor zat, dat mijn nieuwe rol bij mij paste.’

Terugkijkend op de CliftonStrengths Discovery komt vooral het woord ‘intensief’ bij haar op. ‘Het is veel voor één middag en daarna had ik tijd nodig om het allemaal te laten bezinken. Daar hielp het werkboek gelukkig goed bij, dat is heel duidelijk en praktisch.’

De deelname aan de Discovery bracht haar veel goeds. ‘Ik werd me bewust van mijn talenten en zag nu hoe ik die verder kon ontwikkelen. Maar wat net zo belangrijk was: ik kreeg beter zicht op de dingen waar ik minder goed in ben. Dat luchtte me op. Het was echt een verademing om te beseffen dat het niet per se zinvol is om te knokken voor het verbeteren van je zwaktes. Steek je energie in het nog verder verbeteren van je sterke punten, dat levert veel meer op. In een goed team benutten alle mensen hun eigen sterke punten ten volle en compenseer je elkaars zwakten doordat je complementair bent.’

 

Helemaal wie ik ben

Alle deelnemers aan de Discovery vullen voorafgaand de CliftonStrengths-talentenvragenlijst in. Zo ook Connie: ‘Bij veel stellingen had ik langer willen nadenken, maar die tijd heb je niet. Ik koos wat als eerste in mij opkwam. Toen ik het rapport ontving, was ik enorm verrast: dit is helemaal wie ik ben! Daar was ik echt van onder de indruk. En het opende mij de ogen. Van veel dingen waar je heel goed in bent, ben je je eigenlijk helemaal niet zo bewust. Dat is zo vanzelfsprekend dat je niet meer ziet hoe bijzonder een talent eigenlijk is. Wat mij van nature heel makkelijk afgaat, is voor een ander heel lastig en omgekeerd.’

De deelname aan de CliftonStrengths Discovery wees haar de weg bij het gerichter inzetten van haar talenten in haar werk. Het gaf haar zekerheid en het stelde haar in staat om haar collega’s duidelijk te maken waarvoor ze bij haar terecht konden.

 

Woo

Het team waar Connie deel van uitmaakte, was nieuw en draaide nog niet lekker. De CliftonStrengths Discovery zou kunnen bijdragen aan een goede teamdynamiek. ‘Als je van elkaar weet wat je talenten zijn en hoe ieder het liefst dingen aanpakt, dan stimuleert dat de samenhang. Dat maakt het makkelijker om bij elkaar aan te kloppen. Ik verwachtte dat het iedereen individueel zou helpen en dat het de teamsamenwerking ten goede zou komen om samen dat traject te doorlopen.’

Connie kreeg haar collega’s mee door haar eigen talenten in te zetten, zoals Woo (winning others over). ‘Door in te gaan op individuele vragen en twijfels en door te delen wat het mezelf al gebracht had kon ik collega’s enthousiast krijgen. Deze aanpak kwam vooral voort uit de inzichten die ik had gekregen in mezelf naar aanleiding van mijn Discovery.’

Uiteindelijk nam het team in september 2021 deel aan de Discovery en dat heeft bijzonder goed uitgepakt. ‘We kregen onwijs veel positieve reacties. Veel mensen zeiden dat het hen individueel veel had gebracht. Maar wat ik vooral gaaf vond om te zien, was dat het teamgevoel waar we de hele tijd naar op zoek waren daadwerkelijk tot stand kwam. Omdat je het samen doet, zie je opeens ook dat een teamlid heel anders in elkaar steekt dan jij. Ik ben nogal van het direct aanpakken, hupsakee, terwijl een ander behoefte heeft aan meer informatie, bedachtzamer te werk gaat. Het feit dat je beter snapt wat iedereen in het team nodig heeft om tot resultaten te komen, brengt je dichter bij elkaar.’

 

Wees trots op je talenten

Wat Connie het meest aanspreekt in CliftonStrengths is de positieve benadering. De Discovery heeft haar bewuster gemaakt van haar talenten. ‘Ik weet dat ik goed ben in het aanjagen, mensen meenemen, enthousiasmeren en ik kom snel in actie. Maar vraag me niet om dingen tot de laatste punt of komma af te maken. Daar ben ik gewoon niet zo sterk in, maar er zijn wellicht wel andere collega’s die dat weer goed kunnen. En zo versterk je elkaar.’ Het heeft haar vooral ook trotser gemaakt op wat ze goed kan. ‘Op je talenten mag je trots zijn, dat mag je gerust uitdragen. Ik begrijp nu beter wat ik wel en niet zoek in werk. Daardoor kan ik nu goed aangeven waar je mij goed voor kunt inzetten en waarvoor beter niet. Mijn talenten worden zo beter benut en daar word ik zelf gelukkiger van en mijn werkgever ook.’

 

Inmiddels oriënteert Connie zich op vervolgstappen om het werken vanuit talenten meer handen en voeten te geven. Zowel voor zichzelf als in haar team en organisatie. Het volgen van de Nederlandstalige opleiding tot Gallup Certified Strengths Coach, de GGSC, is één van de mogelijkheden.

 

Wil je meer weten over de CliftonStrengths Discovery voor jezelf of voor jouw team of organisatie? Lees verder op deze pagina.

Deel dit nieuws

Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp
Close Menu